pogosta vprašanja

1. Kako dolgo traja gradnja montažne hiše?

 

Gradnja zunaj dokončanega objekta traja dva meseca od pričetka gradnje. Gradnja na ključ traja 4-5 mesecev od pričetka gradnje (odvisno od zahtevnosti objekta in vgrajenih materialov).


2. Kakšne vrste strank se praviloma odločajo za gradnjo montažnih hiš?

 

Za gradnjo montažnih hiš se odloča tako starejša kot mlajša generacija, s tem da mlajši ljudje skoraj nimajo zadržkov do montažnih hiš. Prav tako se za montažne hiše odločajo ljudje z različno kupno močjo, temu primerno pa so različne tudi hiše, ki jih izdelamo. Vsekakor pa so to kupci, ki niso pripravljeni svojega prostega časa žrtvovati za usklajevanje neštetih izvajalcev in želijo vselitev po vnaprej znani ceni kar najhitreje. V ospredje pa prav tako stopa zavest o tem, da je nakup hiše samo prvi korak pri investiciji in da je zelo pomembno tudi, kakšni so pričakovani bodoči stroški hiše. Nizka poraba energije je vsekakor močan argument za veliko kupcev. Bistveno je, da ljudje nimajo predsodkov do montažne gradnje ter da so seznanjeni s tem, katere prednosti jim prinaša.


  

3. Kolikšen delež strank se odloča za gradnjo na ključ?

Za gradnjo na ključ se odloči 50 % vseh strank v Sloveniji.


 

4. Kaj mora upoštevati stranka, ko se odloča o tem, kakšno montažno hišo bo gradila (kako veliko, kakšen tip hiše itd.)?

Smiselno je, da si stranka izbere hišo, ki ji ustreza predvsem tlorisno in po velikosti (razporeditev prostorov, funkcionalnost glede na družinske razmere oziroma število družinskih članov). Seveda ji mora biti tudi zunanjost hiše všeč, čeprav se le-ta lahko priredi po njenih željah (določeni elementi bistveno spremenijo videz same hiše, kot na primer barve oken, fasade in kritine, okenski križi, okrasni štukaturni elementi fasade, okrasni stebri, odprti ali zaprti napušči in podobno). Prav tako je pomembno, da kupec upošteva okolje, v katerem bo hiša stala in hišo umesti v ta prostor.  Ne nazadnje igra ključno vlogo tudi finančno stanje investitorja.


 

5. Kolikšna je običajno življenjska doba montažne hiše? Kako je treba hišo vzdrževati, da bo življenjska doba čim daljša?

Življenjska doba montažne hiše, seveda ob rednem vzdrževanju, je povsem primerljiva s klasično zidano. Določeni deli pa imajo zaradi svoje kakovosti (ostrešje iz lepljenega lesa …) tudi daljšo življenjsko dobo. Predvsem je potrebno poudariti, da se danes trendi in razvoj materialov spreminjajo veliko hitreje, tako da menimo, da bo v prihodnje hiša zastarela veliko hitreje kot jo bo načenjal zob časa, saj postajajo tudi hiše tako kot vse okoli nas visokotehnološki izdelki. Pri montažni hiši, kot pri vsaki drugi, je potrebno redno pregledovati streho, žlebove (zamakanje), stavbno-mizarske izdelke … 


6. Kakšna je razlika med nizkoenergijsko in pasivno hišo?

 

Prva in najočitnejša razlika je pri letni porabi potrebne toplote za ogrevanje stavbe. Pri tem velja, da so nizkoenergijske hiše tiste, s porabo manjšo od 60 kWh/m2 a, medtem ko za pasivne hiše velja, da je poraba manjša od 15 kWh/m2 a. Razlika se pojavi tudi pri uporabi in zbiri konstrukcijskih sistemov.